Dombo

Welkom op de hoofdpagina met uitleg over een online viertallenclubavond via BBO

Zoals jullie wel begrepen hebben, is het op dit moment alleen mogelijk om viertallenwedstrijden te spelen via Bridgebase.com. Je kunt ook de app downloaden in de App Store of Google Play Store. Mocht de hoofdlink niet werken, dan is er nog de link naar de oudere (Flash-)versie: https://www.bridgebase.com/client/currelease7/bbo.php

Als speler kun je inloggen op BBO en de rest gebeurt min of meer vanzelf. Je hoeft dus in eerste instantie niets te doen, behalve zorgen dat je om 19.45u online bent. De wedstrijden bestaan uit 8 spellen en we hopen 3 wedstrijden te kunnen spelen. Het tijdsschema is als volgt:

19.30 allemaal online
19.45 eerste wedstrijd
20.45 tweede wedstrijd
21.45 derde wedstrijd
23.00 klaar

Hou je aan de tijd! Als je te langzaam bent krijg je de opdracht het laatste spel (of zelfs de laatste spellen) te verpassen, omdat anders te veel mensen last hebben van de door jou veroorzaakte verkeersopstopping. Heb je last van een internetstoring, probeer dan zo snel mogelijk via Whatsapp of telefoon contact op te nemen met de dienstdoende wedstrijdleider.

Teamnamen en deelnemers, wedstrijdschema en uitslagen en standen kun je vinden op de pagina met wedstrijdgegevens:
https://www.touchspeak.nl/dombo-wedstrijdgegevens
De uitslagen worden live bijgehouden en de indeling van de nieuwe ronde wordt bepaald aan de hand van de stand. Het kan zijn dat de spreadsheets niet wil verversen. Sluit in dat geval het tabblad af in de browser en klik opnieuw op de link op de pagina met wedstrijdgegevens.

Je wordt automatisch uitgenodigd voor een tafel door de TO (table officer) die bij je wedstrijd in het wedstrijdschema staat. Je kunt dan op [accepteren] klikken en na een minuut of twee zie je vanzelf een venster verschijnen waarin je kunt spelen. Let goed op en accepteer zo snel mogelijk je wedstrijd. Het gebeurt vaak dat een wedstrijd meerdere malen opnieuw moet worden aangemaakt omdat één van de deelnemers de uitnodiging niet heeft geaccepteerd en die vertraging werkt door voor andere wedstrijden en dus het hele schema. Ook is het in deze tijd erg druk op BBO en dat geeft soms problemen met het opstarten – met name als er meer dan 54.000 mensen tegelijk op BBO zitten. Het kan dus soms even duren voordat je nieuwe wedstrijd kan beginnen.

De uitslagen worden ingevoerd door de TO die in het wedstrijdschema bij jouw wedstrijd staat. Dat kan een TO zijn die in een andere wedstrijd speelt, dus het helpt om de uitslag via de BBO chat aan je TO door te geven – tussen de rondes heeft een TO het best druk.

Op een wedstrijdavond hebben we net zoveel TO’s nodig als dat er tafels zijn. Niet iedereen kan TO worden, daarvoor moet je al een tijdje lid zijn van BBO. Ben je dat en wil je meehelpen (graag!), vertel het ons in een mailtje naar dombo.online@gmail.com en vermeld dan ook de avond waarop je aanwezig bent. Het is niet heel ingewikkeld en je krijgt van ons instructies. Alvast bedankt!

Als je aan aan de beurt bent met spelen bent kun je gewoon je bod of je kaart kiezen, dat wijst zich vanzelf. Kaarten verdwijnen vanzelf van tafel als je een nieuwe kaart speelt.
Wat anders is, is dat je je eigen bod moet alerteren. Je maat ziet dat niet, dus er zal geen ongeoorloofde info zijn. In het pop-upje met biedmogelijkheden klik je dan op [alert] en geeft er een korte uitleg bij. De tegenstanders zien dan je korte uitleg, en een knopje als ze meer willen weten.
In de chat kun je !c (klaveren) !r (ruiten) !h (harten) en !s (schoppen) gebruiken om kaartsymbolen te maken.

Let goed op met de chatfunctie. Aan de linkerkant kun je zien naar wie je een bericht stuurt, bijvoorbeeld Lobby (de hele wereld), Toernooi (deelnemers aan de wedstrijd), Tafel (iedereen aan tafel), Tegenstanders (de tegenstanders aan tafel). Je kunt ook privéberichten sturen – bijvoorbeeld naar nijn11 als je er even niet uit komt.
Naast de chat kun je gebruik maken van Discord. Met Discord kun je zowel praten als typen, aan je eigen tafel of aan de bar. Je kunt de app ervan downloaden op je telefoon of tablet of het installeren op je computer. Dombo heeft een eigen kanaal – mail of app even als je uitgenodigd wilt worden.

In BBO zie je aan de rechterkant een venstertje met verschillende tabbladen (op z’n kant): [Berichten] [Personen] [Historie] en [Account]. Als je voor [historie] kiest, kun je kiezen voor ‘Mijn tafel(s)’ en dan krijg je een soort viertallenbriefje met tussenstand en het volledige spel als het klaar is (uiteraard…). Soms duurt het even voor dit wil laden. Bij BBO is het namelijk erg druk in deze corona-tijden.

Veel plezier. Mocht je er niet uitkomen kun je binnen BBO een chatbericht sturen naar nijn11 of een appje naar nulzes 55 54 33 19.