Hotspots in TouchSpeak

Bij knoppen in een vocabulaire denk je al gauw aan blokjes met plaatjes er op. Maar het kan ook anders. In TouchSpeak kun je ook het hele scherm vullen met een foto, en gedeeltes van een foto op dezelfde manier laten reageren als een gewone knop.

Zo komt een vocabulaire er een stuk mooier en vriendelijker uit te zien; en bovendien kunnen er eigen foto’s van eigen spullen gebruikt worden – denk bijvoorbeeld aan een foto van de wastafel in de badkamer, met zeep, shampoo, tandenborstel, tandpasta, etc. er op.

Zo’n pagina met hotspots, zoals de ‘verborgen knoppen’ heten, vereist een paar stappen extra dan een gewone pagina in een vocabulaire. Deze stappen worden hier uitgelegd aan de hand van de pagina [familie] in het voorbeeldvocabulaire.

hotspot1

De eerste stap is het openen van het venster voor de opmaak van de pagina.

Daarvoor moet je bij het bewerken van het vocabulaire (in de linkerkolom) de knop die naar de pagina leidt één keer aanklikken. Dat is in dit voorbeeld [familie]. Als je die aangeklikt hebt, klik je bovenin op de knop ‘Paginaopmaak’

 In de middelste kolom verschijnt nu het venster ‘Pagina bewerken’

hotspot2

De tweede stap begint met het omzetten van de pagina van ‘Gebruik standaard’ naar ‘Handmatig’ in de middelste kolom.

Nu verschijnt de mogelijkheid om te kiezen tussen ‘Hotspots’ en ‘Normale knoppen’. Wij kiezen natuurlijk voor hotspots.

Vervolgens verschijnt de mogelijkheid om een plaatje uit te kiezen. Dat gaat precies hetzelfde als bij een plaatje op een gewone knop in het vocabulaire. je kunt dus via ‘Bestand openen’ op de harde schijf, CD of USB-stick, of waar dan ook op de computer zoeken naar het plaatje dat je als achtergrond wilt gebruiken.

Als het juiste plaatje toegevoegd is, klik dan op [OK] onderaan het venster. De middelste kolom wordt weer ‘normaal’.

hotspot3

Nu het achtergrondplaatje is toegevoegd kun je de knoppen zelf naar een willekeurige plek op de pagina slepen. Dat gaat via de ‘Hotspot editor’.  De hotspot editor is in de middelste kolom te openen via het meest rechtse knopje, of de link in het overzicht.

In de hotspot editor worden de knoppen weergegeven als doorzichtige blauwe vlakken. Om een vlak te bewerken kun je hem aanklikken – je ziet dan een witte rand met acht zwarte vierkantjes verschijnen.

De vlakken zijn te verplaatsen door ze in het midden ‘beet te pakken’ en te slepen.

Je kunt een vlak groter of kleiner maken door te ’trekken’ aan één van de zwarte vierkantjes in de hoeken.

Je kunt een vlak van vorm laten veranderen door te ’trekken’ aan één van de zwarte vierkantjes aan de bovenkant of zijkant

Tip: Mocht er iets niet goed in een vierkantje passen, maak dan een extra knop in het vocabulaire. In dit voorbeeld is dat gedaan bij ‘Hans’.

Als twee of meer vlakken elkaar overlappen, dan wordt alleen de actie (bijvoorbeeld de spraak) uitgevoerd van de knop die ‘bovenop’ ligt. De knop bovenop is de knop die in de lijst met het vocabulaire in de linkerkolom het meest onderaan staat (en dus meestal als laatste is toegevoegd).  Als er een andere knop bovenop moet liggen, dan kan de volgorde in de lijst van het vocabulaire worden aangepast, ook door te slepen.

In verschillende andere vocabulaires die vanaf deze website te downloaden zijn, wordt ook gebruik gemaakt van hotspots (bijvoorbeeld bij de snackbar of het ontbijt). Misschien is het een leuk idee om ook die vocabulaires te downloaden om inspiratie op te doen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.