TouchSpeak hulpmiddel

Met TouchSpeak worden mobiele apparaten zoals iPhone, iPads en telefoons en tablets met Android ingezet als hulpmiddel voor ondersteunde communicatie.

TouchSpeak kan een enkelvoudig hulpmiddel zijn: door het aanraken van een plaatje kun je een bericht laten horen.
Het kan ook ingericht worden als een complex communicatie-hulpmiddel met de mogelijkheid om te schrijven, te tekenen, te fotograferen en berichten te schrijven om via mail of Whatsapp te versturen. Dit kan door modules te activeren in het ontwerpprogramma TouchSpeak Designer.

De kracht van TouchSpeak zit in de flexibiliteit. In onze filosofie dient het apparaat zich aan te passen aan de mens – en niet andersom.  Daarnaast is het vaak zo dat je in het begin moet wennen aan een apparaat dat voor je praat. En hoe en wanneer het handig is om het te gebruiken – en wanneer niet. Later blijkt dan pas wat eigenlijk het meest prettig is.

 


Als TouchSpeak verstrekt is door de zorgverzekeraar, wordt daarom in overleg met therapeut en omgeving door ons een configuratie opgebouwd die aansluit bij de persoonlijke communicatieve behoefte van de persoon met afasie. Dat is geen eenmalige gebeurtenis, maar een proces. Het kan, afhankelijk van hoe complex de situatie is, soms wel een jaar duren tot alles naar tevredenheid is ingericht. En al die tijd blijven wij betrokken.

Als logopedist en begeleider hoef je alleen de inhoudelijke informatie te verzamelen en aan ons door te geven – wij zorgen er voor dat het netjes via de cloud server op het hulpmiddel komt te staan.

Omdat het leven doorgaat, verandert ook datgene wat je wilt zeggen. Kleinkinderen groeien op, er zijn nieuwe buren, het schaatsen is weer begonnen, noem maar op. Daarom volgt na de periode van opbouw indien gewenst nog een instructie-moment, waaraan aan begeleider wordt uitgelegd hoe verdere aanpassingen te maken. Daarbij wordt het programma TouchSpeak Designer op een eigen PC of laptop geïnstalleerd.

 

Zo kan het communicatiehulpmiddel zich blijven aanpassen en meegroeien. Met TouchSpeak kan dat, omdat je zelf de regie hebt over de samenstelling van het hulpmiddel. En omdat dat soms best lastig kan zijn, geven we ook na de opbouw en de bijbehorende instructie nog steeds tips en antwoorden op vragen. Daarnaast verschijnt er op deze website regelmatig inhoud die te downloaden is, en op het apparaat gebruikt kan worden.